Background picture

Apćiha

Jesam li ja to čula da netko kiše?! O, pa to nije sve! Nekom curi i nos! Eh, to vam je prehlada!

Prehlade uzrokuju virusi koji se uvlače u nos i grlo i tamo se razmnožavaju, a organizam se s njima bori na način da ih pomoću sluzi iz nosa, izbacuje.

Osim kihanja i sekreta iz nosa, moguće je da ćete, ako ste prehlađeni, imati i upaljeno grlo, kašalj, glavobolju, povišenu temperaturu, bolne mišiće i da, zbog otežanog gutanja, manjak apetita. Znam, prehada je baš dosadna!

Iako se najčešće javlja u jesen i zimu, zbog naglih promjena temperature, prehlada je postala cjelogodišnja dosadnjakuša. Zamislite, virusi prehlade mogu preživjeti na rukama čak nekoliko sati, a rukovanje je jedan od načina širenja infekcije. Kihanje i kašljanje ostali, i zato su nas učili da je, kada kišemo ili kašljemo, pristojno i obzirno na usta staviti ruku.

Evo što možete napraviti kako biste usporili širenje virusa prehlade:

  • Češće prati ruke!
  • Ne stavljati prljave ruke u usta i s njima ne kopati nosi!
  • Pomoći mami očistiti kvake, drške na ladicama, daljinski, telefon…sva mjesta koja se u domaćinstvu često diraju.
  • Baciti papirnate maramice odmah nakon upotrebe.
  • Redovito provjetravati zatvorene prostore.
  • Špricati nos Aqua Maris sprejem za nos.

Ako ste nažalost "pokupili" prehladu, morate pomoći organizmu da ojača i pobijedi viruse koji su je uzrokovali. Pijte puno toplog čaja s medom i limunom, jedite finu juhicu i hranu koja je bogata vitaminima. Pomoći će vam i sprej Meralys jer smanjuje natečenost i obnavla sluznicu nosa te omogućava normalno disanje.

Proširi riječ, ispričaj prijateljima.
copyright Jadranski-Galenski Laboratorij 2012 Pravni podaci