• Vijesti
  • James Cameron na samom dnu oceana!
Background image

James Cameron na samom dnu oceana!

Poznati američki redatelj James Cameron, tvorac "Titanica", "Avatara" i "Bezdana", spustio se podmornicom Deepsea Challenger na dno Marijanske brazde,11,2 kilometra ispod površine Tihog oceana. Nakon 52 godine, to je prvi put da se netko spustio do najdublje točke na Zemlji!

Samostalnim zaranjanjem u Marijansku brazdu, američki redatelj postao je prva osoba koja je sama dotaknula apsolutno dno oceana i najnižu točku planeta.
Cameronu je trebalo više od dva sata da stigne do dna Marijanske brazde čija prosječna dubina iznosi oko 4500 metara, i čija se najdublja točka nalazi na više od 11 kilometara ispod površine mora. Nakon što je uspio stići do dna, tri sata proveo je u istraživanju, a njegova podmornica bila je opremljena kamerama i rasvjetom kako bi mogao snimiti sve što je na samom dnu oceana vidio. Zadnjih nekoliko godina Cameron je s timom inžinjera, u strogoj tajnosti, dizajnirao i izrađivao 11 tona teško i više od sedam metara dugačko plovilo koje je opisao kao 'vertikalni torpedo' koji može 'rezati' vodu i koje mu je omogućilo brzo spuštanje. Podmornica napravljena od čelika i sintetičke pjene toliko je osvijetljena i opremljena s toliko kamera da nalikuje podvodnom TV studiju, a ima i robotsku ruku kojom je Cameron prikupio uzorke kamenja i tla.

Prije zaranjanja redatelj je otkrio kako će spuštanje u Marijansku brazdu biti ''ispunjenje sna'', dok je, čim je podmornicom dotaknuo dno preko Twittera poručio: "Upravo sam stigao na dno oceana. Udariti u samo dno nenadmašan je osjećaj. Ne mogu dočekati da podijelim s vama ovo što sada gledam".
James Cameron, osim što je jedan od najuspješnijih redatelja današnjice, ujedino i jedan od najiskusnijih živućih podmorničara s bogatim iskustvom u dubokim zaronima. Na velike dubine zaronio je čak 72 puta i sigurno neće dugo čekati na novi zaron u veliko plavetnilo!

Proširi riječ, ispričaj prijateljima.
copyright Jadranski-Galenski Laboratorij 2012 Pravni podaci