• Vijesti
  • Morski mitovi: Slavne ribe iz mitova
Background image

Morski mitovi: Slavne ribe iz mitova

More i njegove tajne nepresušan su izvor mnogih mitova: o misterioznim bićima iz dubina sanjali su i priče pričali i drevni i suvremeni narodi. No, među egzotičnim mitovima, nađe se i pokoji utemeljen na - sasvim običnoj ribi.

Ili neobičnoj? Obična riba, neobične boje i još neobičnijih moći svima nam je poznata iz djetinjstva. Riječ je o zlatnoj ribici koju je proslavio Rus Aleksandar Puškin Bajkom o ribaru i ribici. Istu su bajku poslije zapisala i braća Grimm, naslovivši je Ribar i njegova žena. Zlatna ribica koja ispunjava tri želje danas je toliko uobičajena da je postala i dijelom brojnih šala.

I u suvremenim pričama postoje slavne ribe, samo što nisu sasvim obične: Nemo iz poznatog animiranog filma je riba klaun, njegova prijateljica Dori je kraljevski tang. Neke vrste iz slavnih priča žive i u Jadranu, poput gđe Pufnić iz Spužva Boba, koja je napuhača i Floundera iz Male sirene koji je iverak.

Sirene su također mitska morska bića vezana uz ribu - one su pola riba, a pola žena. Najpoznatija je svakako Mala sirena, a bila je to i prije crtića zbog bajke Hansa Christiana Andersena. O muškarcima s repovima riba pričali su i stari Sirijci: u njih su dva takva muškarca pomogla da se rodi božica ljubavi. Tu su priču preuzeli Grci pa zato neke legende pripovijedaju da su ribe zvane Ichthyes pripomogle da se rodi Afrodita, grčka božica ljubavi.

Afrodita se spominje i u grčkoj priči prema kojoj su se ona i njezin sin Eros pretvorili u ribe bježeći od strašnog čudovišta koje je napalo planinu Olimp, a u rijeci su se držali repovima kako se ne bi razdvojili. Spasili su se pa su dvije ribe stavili na nebo te je tako nastala konstelacija Riba, prema kojoj je nazvan i horoskopski znak.

Na nebu su ribe zamišljali i Maori. Prema njihovim predajama, Ika-Roa je duga riba koja je rodila sve zvijezde Mliječne staze. U Maleziji kolaju pak priče o Abaiji, golemoj magičnoj jegulji, dok se u Japanu legende pričaju o divovskome somu Namazu koji izaziva potrese i živi u blatu ispod japanskog otočja.

 

Proširi riječ, ispričaj prijateljima.
copyright Jadranski-Galenski Laboratorij 2012 Pravni podaci